Lüks turizm denilince akla ilk gelen markalardan biri İsviçre merkezli Aman Resort. Türkiye’ye 2011 yılında Bodrum’daki Amanruya oteliyle giren grubun ilginç bir tarihi var.
Dünya’dan Kerim Ülker’in haberine göre, 1988 yılında Endonezyalı iş adamı Adrian Zecha tarafından kurulan Aman Resort, 2014 yılında ünlü Rus Oligark Vladislav Doronin tarafından 358 milyon dolara satın alınarak küresel bir marka haline geldi. Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarında kurduğu ultra lüks otelleriyle tanınan Aman Resort’un 20 ülkede 34 oteli bulunuyor. Bu otellerin önemli kısmı Çin, Japonya, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere gibi dünya ekonomisini yöneten ülkelerde.
Bir dönem İstanbul’da da otel açmak için çalışma başlatan Aman Resort’un aslında bir başka markası daha bulunuyor. O markanın adı ise Janu. Rus Oligark Doronin’in 2020 yılında kurduğu Janu, Sanskrit dilinde “Ruh” anlamına geliyor. İçinde rezidans ve yaşam alanı da bulunan bu konseptin ilk zincirini ise Aman Resort bu yılın ortasında Japonya’da açtı. Janu Tokkyo adıyla hizmete giren bu zincirin yeni halkaları da Maldivler, Karadağ ve Suudi Arabistan’da açılacak. Geçtiğimiz günlerde ise Janu’nun 4 yıllık planını okudum.
FİNANSMAN ORTADOĞU’DAN
Büyüme planında 11 yeni otelin bulunacak. Turks and Caicos’tan Dubai’ye kadar açılacak 11 otel ve rezidans arasında Türkiye de bulunuyor. Asya’da 2026 yılında Tayland’ı, 2027 yılında Güney Kore’yi hizmete alacak olan Janu, Avrupa’da ise Portekiz ve Türkiye’yi hedefliyor.
2026 yılında Türkiye’ye girecek olan marka, ardından 2027 yılında Portekiz’deki tesisini hizmete alacak. Diğer 3 otel ise Suudi Arabistan ve Dubai’de planlanıyor. Peki Janu’nun finansmanı nasıl sağlanacak? Burada da Ortadoğu’dan sağlanan fonların büyük bir rolü var. Geçen hafta Aman Resort, Janu için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kraliyet ailesi ve onların yatırım kuruluşlarından 360 milyon dolar fon alacağını duyurdu.
Bu yatırımcılar arasında Abu Dhabi varlık fonu Mubadala Investment gibi dev şirketler de var. Daha önce de Aman Resort, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) ve Londra merkezli özel gayrimenkul yatırım şirketi Cain International’dan 900 milyon dolar fon almıştı. Açılacak olan Diriyah Gate ve AlUla projelerinin Suudi Arabistan’da olması, Al Saud ailesinin turizme olan ilgisinin de bir göstergesi.
ORTAK YAT ÜRETİMİ
Aman Resort ve yeni markası Janu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Rus milyarder Vladislav Doronin “Aman’ın stratejisinin, önemli ölçüde genişlemeyi planladığımız bölgelerdeki önde gelen yatırımcılar tarafından onaylanması” diyor. Bu arada Aman markası sadece otelcilikte değil, lüks yat üretiminde de kendini gösterecek. Geçen yılın Nisan ayında grup, Aman bayrağı taşıyan yeni bir mega yat olan ‘Aman at Sea’nin 2027’de yelken açacağını duyuracağını açıklamıştı. Burada da ortak Suudi Arabistan Hükümeti’ne ait Public Investment Fund (PIF) ile ortaklık kurdu.
patronlardunyasi.com