Neden Sabahtan Akşama Kadar Ağzımız Çıkarmışçasına Sürekli Esneriz?

Sabah kalktığımızda uzun uzun esneriz değil mi? Üstelik uykumuzu alsak bile neredeyse gün boyu aynı davranışı yapmaya devam ederiz. Sahiden, neden sürekli esniyoruz?

Bu basit görünen davranış, aslında bilim dünyasında hâlâ büyük bir sır perdesi arkasında gizleniyor.

Esneme; sıkıntı, yorgunluk, açlık, endişe ve korku gibi birçok duyguyu işaret edebilir.

Esnemenin en yaygın nedenlerinden biri, vücudun biyolojik ihtiyaçlarına bir tepki olarak ortaya çıkmasıdır.

Ancak yaklaşık 30 yıl öncesine kadar bilim insanları, esnemenin kan dolaşımındaki oksijen seviyelerini artırmak için bir yol olduğunu düşünüyorlardı.

1987’de yayınlanan bir dizi deney, oksijenasyon hipotezini çürüttü. Şimdi bilim insanları, esnemenin nedenlerini açıklamaya çalışan diğer teorileri çözmeye çalışıyorlar.

Bir teori, esnemenin beyin uyanıklığı artırmak ve soğutmak için işlev gördüğünü öne sürüyor.

Teoriye göre esnemek, beyne kan akışını artırarak yorgunluğu önlemeye yardımcı olabilir. State University of New York Polytechnic Institute’ta psikoloji yardımcı profesörü olan Andrew Gallup, konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yayımlamış.

Gallup, “Bu davranış kalıpları, kafatasına kan akışını artırır ve beyin soğutması gibi bir dizi etki yaratabilir.” diye açıklıyor.

Ayrıca esnemenin neden bulaşıcı olduğunu hâlâ bilmiyoruz. Bir kişinin esnemesini görmek, başka bir kişinin de esnemesine neden olabilir.

Hatta esnemeyi duymak, düşünmek, konuşmak ve hatta okumak bile bir kişinin aniden esnemesine neden olabilir. Araştırmacılar; bulaşıcı doğanın, esnemenin sosyal veya iletişimsel bir amaca sahip olabileceğini öne sürüyor.

Bulaşıcı esnemelerin, erken insanlar arasında sosyal bağları geliştirmek için evrimleşmiş olabileceğini düşünülüyor.

2011 yılında yapılan bir çalışma, esnemelerin tanıdık insanlar arasında yabancılardan daha bulaşıcı olduğunu bularak teoriyi destekler nitelikte.

Araştırmalar ayrıca çocukların, yaklaşık dört yaşına gelene kadar bulaşıcı esneme davranışı göstermediğini, aynı yaşta sosyal becerilerinin de gelişmeye başladığını gösterdi.

Siz içeriğimizi okurken kaç kere esnediniz?

Kaynaklar: All Thats Interesting, Healthline

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx