Konya’da uydu vericisiyle üç yıldır takip edilen ‘Yörük’ isimli bozkır kartalı, bir haftada Orta Afrika ülkesi Çad’a ulaştı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Daire Başkanlığı Tarım ve Orman Uzmanı Dr. Burak Tatar, “Tepeli pelikan, şah kartalı, yılan kartalı, bozkır kartalı, turna, leylek, kızıl şahin ve kara akbaba üzere çeşitlere verici takıyoruz. Son 6-7 yıldır bu tipleri vericilerle takip edip, hayat alanlarını belirliyoruz. ‘Nereler korunursa bu popülasyonları koruyabiliriz?’ bunu çıkartmaya çalışıyoruz. Göç eden tipler için göç yollarını ve konakladıkları alanları belirliyoruz. Verici taktığımız 8 cinste 50’nin üzerinde bireyi takip ediyoruz. En uzun müddetli takip ettiğimiz kuş turna. Bir turnayı 6 yıl takip ettik. En uzun ara kat edeni bozkır kartalı. Bozkır kartalları, Orta Afrika’ya, Çad, Etiyopya ve Kamerun’a göç ediyor” dedi.
ÜÇ YAVRUSU HAYATINI KAYBETTİ
Verici takılması için kuşun yavru olması gerektiğine dikkati çeken Tatar, “Yeni yumurtadan çıkmış birkaç haftalık bir bireyi aldık. Verici taktık ve bunu 3 yıl boyunca takip ettik. Üç yıl boyunca bu birey Çad’a gitti geldi. Her kış boyunca tekrar tıpkı bölgeye gitti geldi. Üçüncü yıl sonunda verici taktığımız alanın yakınlarında yuvasını yaptı. Hayvanın yuvasını ziyaret ettik ve baktık ki kuluçkaya yatmış. Buradan da 3 yavru çıktı. Bu yavrulara da verici takmıştık fakat maalesef yavruları çok yaşamadı” diye konuştu.
İKİ BİN METRE YÜKSEKTE UÇMUŞ
‘Yörük’ ismini verdikleri ve üç yıl boyunca izledikleri bozkır kartalının Konya’dan Afrika’ya göç güzergahını anlık takip ettiklerini anlatan Tatar, şunları söyledi:
“Konya’dan çıktıktan sonra Karaman, Adana ve Hatay Belen Boğazı’ndan aşağıya iniyor. Suriye, Lübnan, İsrail ve Mısır’a geldikten sonra da daha güneye yanlışsız yönelerek Sudan ve Çad taraflarına gidiyor. Dönüşü de tıpkı rota üzerinden sağlıyor. Yılda bir gidiş-dönüş oluyor. Sonbaharda güneye göç ediyorlar, mart-nisan civarında da tekrar geliyor. Yaptığımız tespitlerde 50-60 kilometre süratle gidebildiğini gördük. Bu seyahati ekseriyetle bir hafta sürüyor diyebiliriz. Yalnızca karaların üzerinde oluşan sıcak hava akımları vardır. Bu türlü termal hava akımlarını yakalayınca kuş, döne döne yükselir. 2 kilometre yüksekliğe çıktıktan sonra kendini bırakır ve hiç kanat çırpmaksızın yaklaşık 50-60 kilometre gidebilir. Yörük’ü, şu anda Çad taraflarında, takip etmeye devam ediyoruz.” (AA)