Karpuz yandı, fiyatı katlandı

ALEYNA SEVİM / İstanbul – “Aşırı sıcaklıktan dolayı Adana’da karpuz kalmadı” diyen Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan Akıner, tarlalardaki son durumu Milliyet’e şöyle anlattı: “Kavunlar da yandı. Başka ürünlerde de zarar oluştu. Yanık karpuzlar tarlada kaldı, hafif güneş yanığı olanlar ise piyasaya gitti. Geç çıkan karpuzlarda şu an için sıkıntı yok. Yanma olayı olmasaydı fiyatlar kilosu 5-6 lira civarlarında devam edecekti. Böyle olunca piyasaya da karpuz az giriyor ve fiyatlar artıyor. Bu sebepten burada tarla fiyatı 12 liralara kadar çıktı. Temmuz ayının 15’ine kadar peyderpey hasat edilecek karpuzlarımız var. İleride piyasaya girerse fiyatlarda düşüş yaşanır .”

ZARARIN TAMAMI ÇİFTÇİDE

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da karpuzun yanı sıra bölgede kavun biberde de sıcak zararı yaşandığını söyleyerek, “Türkiye’de Çukurova en çok karpuz üretilen yerlerin başında geliyor. Özellikle sahil kesimde kumda erkenci yetişenlerin hasadı bitti ama topraktaki karpuzlar tam yetişmeye başlamıştı ki bunlarda önce dolu zararı, ardından ise aşırı sıcak kaynaklı yanma zararı yaşandı. Karpuz ve kavun gibi ürünlerde TARSİM’in sıcaklık zarar tazminatı da yok. Zararın tamamı çiftçiye yükleniyor” diye konuştu.

SU VARSA SICAK ETKİLEMEZ

Bölgelerindeki karpuzun henüz ekonomik anlamda piyasaya sürülmediğini dile getiren Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ise şunları kaydetti: “Bayram ertesi tarla karpuzlarımız çok daha fazla çıkmış olur. Burada sıcaklıklar karpuzu çok fazla etkilemez ama yeter ki su olsun. Karpuz gibi raf ömrü çok uzun olmayan ürünlerde fiyatların dalgalanması normal çünkü bir hafta içerisinde anormal şekilde piyasaya sürülebiliyor sonra da azalabiliyor. 3-4 gün önce baktığımda kilosu 12,5 liraydı. Burada en fazla 14-15 liraları görebilir. Büyükşehirlerde ise nakliyeden ötürü fiyat artışları olabiliyor. 30 liralar anormal fiyatlar tabii ama 10 liranın da altına düşeceğini zannetmiyorum.”

TÜRKİYE ÜRETİMDE İKİNCİ

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 60 milyon ton üretimle dünyanın en büyük karpuz üreticisi. Türkiye ise 4 milyon ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Adana bölgesi, ülke genelinde üretilen 4 milyon ton karpuzun yüzde 25’ini karşılıyor.

KARPUZ YANIĞI NEDİR?

Tarlada aşırı sıcağa maruz kalmış karpuzun dış kısmı sararıyor. Karpuzun yanık şekilde tarlada kalmasını takip eden süreçte karpuzların dışındaki sararma artıyor ve yumuşayarak içerisindeki yenilebilir kısım da yumuşuyor. Bu durumdaki karpuzlar, tadını yitirdiği için piyasaya sürülemiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx